Anagramma

Nem adta meg, hogy milyen kifejezésre szeretne anagrammákat keresni!
Anagrammagép
Extra beállítások

Segítség az anagrammagép használatához

Mik azok az anagrammák?

Az anagrammák olyan kifejezések, melyeket más szó vagy szavak betűinek felcserélésével kapunk, pl. matektanár = mértan átka. Feladványként, elrejtett üzenetek hordozóiként, vagy puszta érdekességként találkozhatunk velük.

Az Anagram Lite használata

Az Anagram Lite egy anagramma-kereső, tetszőleges kifejezésre (például saját nevünkre) megkísérel anagrammákat találni. Hogy a talált anagrammák csak értelmes szavakat tartalmazzanak, a program egy szótárt (szógyűjteményt) használ a kereséshez. Mivel azonban a szavak jelentésével nincs tisztában, a kapott találatoknak csak kis része értelmes kifejezésként. Ezek kiválasztása a felhasználó feladata, akárcsak a szavak értelmes sorrendbe tétele a kapott kifejezésekben, a program ugyanis minden szókombinációt csak egyszer, vagyis csak egyetlen sorrendben ír ki. A program futása 1 perc időtartamra van korlátozva, azaz ennyi idő elteltével akkor is leáll, ha még nem merített ki minden lehetőséget anagrammák létrehozására.

A keresés az alábbi beállítások segítségével vezérelhető:

Kifejezés: Egy vagy több szó, melyek betűiből a program új kifejezéseket fog alkotni. Az anagramma-keresés nem tesz különbséget a kis- és nagybetűk között, továbbá figyelmen kívül hagyja a számjegyeket, írásjeleket és egyéb szimbólumokat.
Szótár: A kereséshez használt szógyűjtemény és ezáltal egyben a kapott találatok nyelve. A jelenlegi választék magyar, angol, német és francia, de ez igény esetén bővülhet. Az angol nyelvű keresésekhez használt szógyűjtemény alapja a 12dicts csomag 6of12 szótára. A német és a francia nyelvű keresésekhez a program az aspell helyesírás-ellenőrző szógyűjteményeit használja.
Hosszú és rövid magánhangzók: Eltérő betűknek számítanak: Az egyes magánhangzók külön betűknek számítanak.
Nincsenek megkülönböztetve: a = á, e = é, i = í, o = ó, ö = ő, u = ú és ü = ű.
Szavak száma legfeljebb: Legfeljebb ennyi szóból álló kifejezések keresése.
Szavak hossza legalább: Olyan kifejezések keresése, melyekben minden szó legalább ilyen hosszú.
Találatok száma legfeljebb: A program ennyi megoldás megtalálása után abbahagyja a keresést.
Tartalmazott szavak: Az itt megadott szavakat minden találatnak tartalmaznia kell, a keresés csak az ez után fennmaradó betűkből próbál szavakat alkotni.
Kizárt szavak: Az itt megadott szavak egyike sem szerepelhet egy találatban sem.
Működési mód: Anagrammák keresése: Olyan szavak és kifejezések listázása, melyek ugyanazokat a betűket tartalmazzák azonos mennyiségben, mint a keresés alapját képző kifejezés.
Jelölt szavak listázása: Olyan szavak listázása, melyek minden betűje megtalálható a keresés alapját képző kifejezésben még a tartalmazott szavak betűinek eltávolítása után is; így megtekinthető, hogy mely szavakból próbálja meg „kikeverni” a találatokat az anagramma-keresési mód.

Tanácsok az anagramma-kereséshez

Az Anagram Lite alapértelmezett beállításai kb. 10–12 betű hosszúságú kifejezések kereséséhez optimálisak. Ennél rövidebb kifejezések túl kevés, hosszabbak pedig túl sok találathoz vezethetnek.

Túl kevés találat esetén a szavak hossza legalább beállítás csökkentésével próbálkozhatunk. A hosszú és rövid magánhangzók és a szavak száma legfeljebb beállítások alapértelmezett értékei (nincsenek megkülönböztetve illetve korlátlan) a lehető legengedékenyebbek, így azokat ne módosítsuk.

Túl sok találat esetén a hosszú és rövid magánhangzók beállítás eltérő betűknek számítanak értékre állítása „szebb” anagrammákat eredményez, miközben a kapott kifejezések számát is csökkenti. A szavak hossza legalább beállítás növelésével szabadulhatunk meg a nem kívánatos rövid szavaktól. Amennyiben nem akarjuk teljesen kizárni a rövid a szavakat a találatokból, de korlátozni szeretnénk számukat az egyes kifejezésekben, a szavak száma legfeljebb beállítás csökkentése javasolt.

Amennyiben a megadott kifejezés elég hosszú, a keresés adott szavak felé terelhető. Ehhez válasszunk egy számunkra rokonszenves szót a keresési mód = jelölt szavak listája beállítás mellett megjelenő listából. A kiválasztott szót írjuk be a tartalmazott szavak beállításhoz, és így végezzük el a keresést. Ha továbbra is nagyon sok találat van, az eljárás megismételhető és újabb szó írható be a tartalmazott szavak beállításhoz.

ZI