Keresés elöl, hátul, pontosan

Bár külön beállítási opció nincsen rá, egy egyszerű szintaxis használatával lehetséges a régi szótárból ismert teljes egyezésre, bármilyen egyezésre, vagy akár szó végére is keresni. Elmondjuk hogyan.

 
A szótár alapból egy olyan keresési módot és rendezési eljárást használ, ami a megadott keresőszónak megfelelő legvalószínűbb találatokat fogja kiadni. Elsőként azokat, amik teljesen megegyeznek a beírt szóval, aztán azokat, amik az adott szóval kezdődnek, illetve meg van bennük az adott szó.
 
Sokszor azonban szükség lehet arra, hogy a beírt szót vagy kifejezést pontosan úgy keresse meg, ahogy beírtuk, vagy hogy úgyis megtalálja, ha a kereset szónak csak egy töredékét tudjuk megadni. Az megújult SZTAKI Szótárban ehhez nem egy keresési opciót kell beállítani, hanem a keresőszót kell speciálisan megadni.
 

Keresés teljes egyezésre

Ha a kereső szót idézőjelbe rakjuk, akkor pontosan és csak azt fogja keresni, amit beírtunk, tehát a kifejezések és hasonlók ekkor nem fognak megjelenni. Azért, hogy ne kelljen annyit gépelni, könnyítésként elég az idézőjelet csak a keresőszó elejére beírni. Az alábbiak mind érvényes teljes egyezési keresések:
 

Keresés bármilyen egyezésre

Szavakon belüli töredékre kereséshez a * karaktert kell használni a szó elején és végén. Például, melyik lehet az a szó, amiben benne van, hogy "sztaki"?
 
Megjegyzés: a bármilyen egyezésre keresés mindig ékezetmentesen keres.
 

Keresés szavak végére

A szavak végére illeszkedő keresés a bármilyen egyezés egyik alesete. Ekkor csak a szó elé kell *-ot írni:
 
Megjegyzés: a szó végi egyezésre keresés mindig ékezetmentesen keres.
 
További kellemes szótározást!