GYIK

Kérdések és válaszok, amiket hasznosnak találhatsz. Vagy ha nem is hasznosnak, leglább szórakoztatónak. Vagy ha még csak nem is szórakoztató, akkor legalább itt egy oldal, amivel tesztelheted a nyomtatódat.

Ha mégsem találnád meg a téged érdeklő kérdést és rá a választ, akkor nyugodtan kérdezz minket a szotar@dsd.sztaki.hu címen.

Ps.: OK, nem muszáj közben nyugodtnak lenni.

Mit jelent az, hogy "szerepkör egy adott szótárban"?

A szerepkörtől függően mást és mást látnak/tehetnek a felhasználók a szótárakban. A rendszerünkben az alábbi szerepkörökkel találkozhatsz:

Anonim felhasználók: bárki, aki nincsen bejelentkezve a szájtra;

Kereshet a szótárban, olvashatja a publikus tartalmakat, de például nem fűzhet megjegyzéseket a beszélgetésekhez, nem hozhat létre új szótárakat, stb. Alapjában véve mindenki anonymous felhasználóként kezdi.

Bejelentkezett felhasználó: a nem anoním felhasználók;

Minden felhasználó, aki bejelentkezett a rendszerbe. Csatlakozhat a nyílt szótárközösségekhez, illetve jelezhetik belépési szándékukat a moderált közösségek felé.

Tag: olyan felhasználó, aki csatlakozott egy szótár közösségéhez;

Ha valaki csatlakozik egy nyílt szótárközösséghez, vagy a tagsági kérelmét egy moderált közösségben elfogadják, vagy ha a szótár adminja hozzáadja tagnak a szótárközösséghez, akkor ez a valaki a közösség tagjává válik. Ez azzal a privilégiummal jár, hogy nem csak a publikus, hanem a szótárközösség számára szóló tartalmakat is olvashatja.

Szerkesztő: olyan tag, aki ezt a szerepkört megkapta az adott szótár adminjától;

Az editorok létrehozhatnak blogbejegyzéseket, illetve jelentkezhetnek a szótárral kapcsolatos feladatok megoldására.

Admin: olyan tag, aki ezt a szerepkört megkapta az adott szótár egy másik adminjától;

Az adminok kedvük szerint módosíthatják a tagok szerepköreit az adott szótáron belül. Például megadhatják/visszavonhatják a szerekesztői jogosultságot. Ezen felül jóformán minden paraméterét módosíthatják a szótáraknak, mint például a tagsági beállításokat, a szótár leírását, stb. Rendelkeznek továbbá a szerkesztők valamennyi jogosultságával is.

Tulajdonos: a szótárt létrehozó személy;

Minden esetben egy tulajdonosa van egy adott szótárközösségnek. A tulajdonos nem hagyhatja el a közösséget. Ha tovább szeretné adni ezt a szerepkört, akkor az szájt adminok segítségét kell kérnie.

Új szótárat hoztam létre, de nem találom a listában a szótárakat listázó oldalon

A szótárak láthatóságára vonatkozóan különféle szinteken lehet beállításokat eszközölni. Egyfelől beállíthatod, hogy publikus vagy privát-e a szótár. Ez azt jelenti, hogy az adott szótár közösségébe nem tartozók megtekinthetik-e a szótárhoz tartozó oldalakat, vagy sem. Másik beállítás, hogy a szótár megjelenhet-e csoportlistázásokban, vagy sem. Ahhoz, hogy a publikus szótárlistába belekerüljön, erre a listázásra vonatkozó beállítást kell kiválasztani a szótár szerkesztői nézetében.

Hogyan hozhatok létre olyan nyelvű szótárat, amely nyelv nem található meg a kiválaszthatóak között?

Ha szükséged van egy új kiválasztható nyelvre, akkor küldj nekünk egy levelet, amiben leírod, hogy nagyon elszánt vagy és szeretnél egy csodálatos közösséget kiépíteni egy olyan szótár körül, aminek a forrás/cél nyelve az általad kívánt.

Miért éppen narancssárga?

Mármint a felhasználói interfész? Az nem narancssárga. A főnököm szerint földpát színekben pompázik.