Újszótár is coming

Üdv, helló, jónapot, csácsumi, kezitcsókolom!

Amint a kedves szótarazó pajtások már értesülhettek róla, készül a SZTAKI Szótár új verziója. Konkértan ez az, illetve ez lesz az. Jelenleg a szolgáltatás funkcióinak és hatékonyságának tesztelése zajlik. A funkciókat különböző gombnak, linknek és beíró mezőnek látszó elemek böködésével próbálhatják ki, a hatékonyságot pedig mi nézegetjük, hogy vajon a szervereink ventillátorai a sok bökdöséstől elkezdenek-e pörögni, mint a hátára ejtett teknősbéka az üvegezős játékban.

Az Újszótárban egyelőre nem minden funkció érhető el, így például az igazán nagy változást jelentő szótár szerkesztő felületeket (értsd: "Új szó" gombot) még nem kapcsoltuk be, de ezek is érkeznek hamarosan, ha a stresszteszteket jól bírjuk.

Addig is, néhány újdonság, amit érdemes kipróbálni:

  • Vadiúj keresőfelület. Az egésznek ilyen jó kis új autó szaga van, ami egyébként azt mondják rákot okoz. De ezzel ne is törődjenek, különösen, ha Önök macskák, mert akkor úgyis van vagy 9 életük. Míg a régi szótáron a keresési feltételeket előre be kellett állítani, addig az Újszótárban induláshoz még nyelvpárt és szótárat sem szükséges választani, elég csak beírni a szót, és rányomni a keresésre, a többit pedig elintézi egy csodálatos Uri Geller alapú mentalista kereső algoritmus. De, igazából rá sem kell nyomni a gombra, mert már gépelés közben is látszik, hogy milyen találatok lesznek, és a találatok fordításából is azonnal kapnak ízelítőt. A következő kiadásban lesz gondolatolvasáson alapuló keresés is. Na jó, nem.
  • Zsírúj találati lista. A keresések eredményének megjelenítése is változott. Nagyjából követtük a régi, táblázatos megoldást, mert azt mindannyian szeretjük, viszont igyekeztünk még átláthatóbbá és szemnek kényelmesebbé tenni. Például, kivettük az eredetileg tervezett animált gif kismacskákat, vicces stroboszkóp flash játékot, és az egér kurzort kergető "SZTAKI Szótár" feliratot. Újdonság, hogy a "Nézeti beállítások"-nál 3 nézet választható: a "Teljes nézet" az alap, a "Villámnézet" ennek lebutított változata, ami a régi szótárra méginkább hasonlít, és van egy kísérleti "Papír nézet", ami pedig a nyomtatott szótárak struktúráját követi, és még bármire jó lehet.
  • Megaúj mobil felület. Az új szótár felülete alkalmazkodik a böngészőhöz és a képernyőmérethez. Így ha rendes gépen nézik, akkor rendes nagy felület jelenik meg, ha meg kis csicsa mobilon, akkor minden összemegy, átrendeződik, hogy dolgozat közben a pad alatt is lehessen szótárazni. Persze, aki ilyet csinál, azt megharapja egy mérgezett közoktatási államtitkár, úgyhogy inkább ne tegyék.
  • SZTAKI Szótár műhely. A "műhely" címszó alatt működik (majd) a SZTAKI Szótár sufnituning vállalkozása, ahol mindenféle szótárakkal, szövegelemzéssel, kereséssel, vagy nyúltenyésztéssel kapcsolatos kísérleti szolgáltatás lesz látható. Ezek közös ismertetőjegye, hogy általában teljesen haszontalanok, viszont vagy szórakoztatók, vagy még csak azok sem. Ide költözik a híres-hírhedt Anagrammagép és a Feljelentőgép, és itt látható legújabb kedvencünk a Szofisztikátor is, ami azt tudja, amit Joey a Jóbarátokban egy szótár segítségével: írjanak be bármilyen szöveget, és a Szofisztikátor kiadja annak felpimpelt, szinonímákkal bulshittelt változatát. Ideális szolgáltatás, ha hirtelen okosnak akarunk látszani, pedig nem vagyunk azok.
  • Szótár közösségek. Ez egyelőre nem túl látványos, mivel hétköznapi felhasználóként nem lehet új szótárat létrehozni és szerkeszteni. De a cél az, hogy bárki csinálhasson szótárat, építsen köré közösséget, ami ezt ügyesen szerkeszti, blogol róla, beszélget, szóval hasznosan és okosan tölti az idejét, nem úgy, mint egy bedrogozott koala mackó az elvarázsolt kastélyban.

Ami jön ...

  • Új szótárak létrehozása, szótárak szerkesztése.
  • Új szavak, fordítások felvitele, hibák javítása közösségileg.
  • Konstans és megunhatatlan boldogság, világbékével kombinálva.

További kellemes szótározást!